gyömbéres keksz

Tegnap azzal jött haza a kislányom az oviból, hogy ő úgy enne egy kis gyömbéres kekszet. Persze nekem sem kellett kétszer mondania, az egyik kedvenc csemegénk így téli estéken egy csésze meleg tea társaságában. A férjem is és a 1,5 éves kisfiam is imádja. Az is jó benne, hogy a lányom már tud és szeret is segíteni az elkészítésében, így nagyon jó csajos program nekünk a külön töltött nap után.



Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 púpos teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 10 dkg hideg margarin, 5 evőkanál méz (a barna változathoz kakaópor).

Elkészítése:
Egy nagy tálban jól összekeverem a lisztet, az őrült gyömbért, a sütőport, a szódabikarbónát és a porcukrot. Ezután hozzákockázom a hideg margarint és az egészet összemorzsolom az ujjaimmal. Ezután mehet bele a méz, amivel jól összegyúrjuk, majd következhet a formázás.
A legegyszerűbb módja a formázásának, ha a kész masszából golyókat formálunk és kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egy pohár aljával (vagy akinek van erre célszerszáma, azzal) lelapítjuk. Én előtte vízbe szoktam mártani a poharat, hogy ne ragadjon az aljára a tészta. Ilyenkor meg lehet szórni egy kis kristálycukorral a tetejét, ami sülés után is kicsit csillogni fog tőle. De csak óvatosan, mert elég édes enélkül is a tészta. Természetesen ki is lehet nyújtani a tésztát, és kiszaggatni különféle formákra (a lányom ezt élvezi a legjobban), majd pedig sülés után cukormázzal feldíszíteni, mint a mézeskalácsot.
Mi most a golyó-lelapítós változatot csináltuk, de még előtte megfeleztem a tésztát és a felébe tettem kakaóport is, majd lapítás után mindegyik közepét kiszúrtuk egy szívecske formával és kicseréltük a szívecskéket úgy, hogy a fehér közepén barna szív, a barna közepén fehér szív legyen. Nagyon guszták lettek, az ízük meg isteni.

Közeleg a Valentin nap, amire mi csak kis aprósággal, inkább figyelmességgel szoktunk készülni. Akik szintén így vannak ezzel, azoknak szerintem ilyen formában elkészítve jó Valentin napi ajándékötletnek is. Eddig minden férfi ismerősünk imádta, a gyömbér pedig köztudottan afrodiziákum.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...