csörögefánk, avagy forgácsfánk

Tegnap középfül-gyulladással ugyan, de orvosi engedéllyel elmehetett a kislányom élete első farsangjára, és persze mi is elkísértük. Azóta farsangi lázban égünk mindannyian, hál' Istennek a karácsonyi dalok is lekerültek végre a napirendről és átvették a helyüket a farsangi dalok és mondókák. És ha már farsang, ma vacsorára csörögefánkot sütöttem.


Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 dl 20%-os tejföl
3 tojássárgája
1-2 ek. rum
csipet só

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót, valamint a porcukrot és az ujjainkkal kicsit összemorzsoljuk. Ezután beletesszük a tejfölt, a tojások sárgáját és 1-2 ek. rumot és jól összegyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, becsomagoljuk folpackba és kb. fél órára betesszük hűlni a hűtőbe. Ha ez letelt, kinyújtjuk kb. 2 mm vastagságúra (lehetőleg négyszög alakúra) és derelyevágóval rombusz alakokra vágjuk. Minden rombuszt bevágunk átlósan, ezen keresztül átbújtatjuk a rombusz egyik csücskét, hogy megcsavarodjon a tészta és bő olajban hirtelen kisütjük. A tetejére még melegen vaníliás porcukrot hintünk és lekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...