két tűvel, vagy síkban kötött zokni

Sok kezdő vagy hobbi kötögetőt – köztünk engem is – megrémítenek a harisnyakötőtűk, a 4-5 tűvel való kötés. Ha Te is így vagy ezzel, de szeretnél zoknit kötni, ezt a mintát neked találták ki. A képen készült kis zoknikat két tűvel, síkban kötöttem és aztán varrtam össze. A részletes leírás a következő.

A lábszár vastagságának megfelelő  szemmel kezdesz és – az ízlésed szerinti mintával – megkötöd az általad gondolt magasságot. Ekkora lesz a zokni szára.

Ezután az ábrán látható minta szerint a szemek egyik felét félreteszed egy másik tűre vagy húzol bele egy eltérő színű fonaldarabot. A szemek másik felét pedig elkezded fogyasztani az ábrán látható módon úgy, hogy minden második sorban a szélszem után összekötsz két szemet mindkét oldalon. Addig fogyasztasz, amíg a tűn a kezdőszem 1/3-a marad.

A szemszámok 1/3-ára fogyasztása után minden második sorban szaporítasz mind a két oldalon 1-1 szemet addig, amíg nincs meg az eredeti szemszám. Amikor végeztél, a fonálnak a munka közepénél kell lennie, nem pedig a munka szélén. Ha jól dolgoztál, a két “trapézod” pont fedi egymást.
Felszeded a segédfonalra tett szemeket a másik kötőtűre és ezekkel a szemekkel folytatod a sorod kötését. Ha segédtűvel dolgozol, akkor egyenesen arról kötheted tovább a sort. Innentől az összes szemet együtt kötöd tovább, oda-vissza.
Megkötjük a talp középhosszát. Ezt úgy számoljuk ki, hogy a tervezett teljes hosszból levonjuk a már megkötött sarok hosszát és a majdani orr rész hosszát. Ez utóbbinak a hossza pontosan megegyezik a sarokéval, vagyis ezt a hosszt vonjuk le kétszer. Ha ez készen van, azon az oldalon, ahol a sarok van, leláncoljuk a szemeket. Ez az oldal készen van, itt már nem kötünk tovább.
A zokni másik felét tovább kötjük, mégpedig úgy, ahogyan a saroknál. Először az ott írt módon a szemek harmadára fogyasztjuk, majd pedig visszaszaporítjuk a szemeket. Ez lesz a zoknink orra.
..., majd pedig visszaszaporítjuk a szemeket. Ez lesz a zoknink orra. Ha pontosan kötöttünk, akkor a két kis trapéznak itt is fednie kell egymást.
Ha befejeztük a szaporítást, akkor leláncoljuk a szemeket, a kötéssel végeztünk. Már csak a varrás van hátra. Ehhez kifordítjuk a zokninkat és összeöltögetjük először a sarkát, aztán a talpát és a fejét, végül pedig az oldalát. Ezzel készen is vagyunk. Nincs más hátra, mint hogy elkészítsük a zoknink párját is.

 




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...