horgolt nyuszis csörgő


Egészen kicsi babáknak is horgolhatunk játékot. Én ezt a nyuszis csörgőt ajándékba készítettem és nagy sikere volt. A babajátékoknál arra kell ügyelni, hogy a fonal “bababarát” legyen, vagyis ne szöszölődjön, ne menjen a színe és jól bírja a mosást. Én ehhez Catania fonalat használtam. Ügyelni kell továbbá arra, hogy ne tartalmazzon kis lenyelhető részeket, tehát pl. a szemet lehetőleg ne gombból vagy gyöngyből készítsük és a fejbe helyezett csörgő se szabadulhasson ki onnan. És akkor következzen a leírás.

Fogóka
16 lsz (vigyázzunk, hogy ne csavarodjanak meg a szemek), kapcsoljuk össze egy gyűrűvé az első láncszembe öltött hamis kispálcával.
1. kör: 1 lsz, 1 rp minden lsz-be körben, majd egy hamis kispálcával összekapcsoljuk (=16 rp).
A következő körökben folyamatos spirál alakban folytatjuk a horgolást, vagyis nem kapcsoljuk össze a kört, nem fordulunk és nem horgolunk lsz-et soremelésnek.
2. kör: rp minden rp-be körben, nem kapcsoljuk össze hamis kispálcával.
A 2. kört ismételjük addig, amíg el nem érjük a 28 cm-es magasságot. Ekkor eldolgozzuk a fonalat úgy, hogy kb. 25 cm-es szál maradjon az összeillesztéshez.

Fej
Készítünk egy hurkot.
1. kör: 6 rp-t öltünk a hurokba, aztán a fonal végét megfogja jól összehúzzuk a hurkot, majd összekapcsoljuk a kört egy hamis kispálcával. Itt elhelyezünk egy eltérő színű fonaldarabot, vagy kis biztostűt, hogy megjelöljük a kör kezdetét.
A következő körökben folyamatos spirál alakban folytatjuk a horgolást, vagyis nem kapcsoljuk össze a kört, nem fordulunk és nem horgolunk lsz-et soremelésnek.
2. kör: 2 rp minden rp-ba (12 szem)
3. kör: [a következő rp-ba 2 rp, a következőbe 1 rp] 6-szor ismételjük (18 szem)
4. kör: [a következő rp-ba 2 rp, a következő 2 rp-ba 1-1 rp] 6-szor ismételjük (24 szem)
5. kör: [a következő rp-ba 2 rp, a következő 3 rp-ba 1-1 rp] 6-szor ismételjük (30 szem)
6. kör: [a következő rp-ba 2 rp, a következő 4 rp-ba 1-1 rp] 6-szor ismételjük (36 szem)
7-9. kör: rp minden rp-ba
10. kör: [2 rp-t összehorgolunk 1 rp-val (fogyasztunk), a következő 4 rp-ba 1-1 rp] 6-szor (30 szem)
11. kör: [2 rp-t összehorgolunk 1 rp-val (fogyasztunk), a következő 3 rp-ba 1-1 rp] 6-szor (24 szem)
Most tömjük ki egy kicsit a fejet (én darált szivaccsal szoktam) és tegyük bele a csörgőt, majd folyamatosan folytassuk a tömést, ahogy haladunk a horgolással. (Ha nem kapsz csörgőt, lég kreatív és készíts egyet házilag pl. műanyag golyóba helyezett gyöngyökből.)
12. kör: [2 rp-t összehorgolunk 1 rp-val (fogyasztunk), a következő 2 rp-ba 1-1 rp] 6-szor (18 szem)
13. kör: [2 rp-t összehorgolunk 1 rp-val (fogyasztunk), a következő rp-ba 1 rp] 6-szor (12 szem)
14. kör: 2 rp-t összehorgolunk 1 rp-val (fogyasztunk) 6-szor (6 szem)
15. kör: 2 rp-t összehorgolunk 1 rp-val (fogyasztunk) 3-szor (3 szem), majd befejezzük a fejet és eldolgozzuk.

Fülek (kettőt készítünk):
Készítünk egy hurkot.
1. kör: 3 rp-t öltünk a hurokba, aztán a fonal végét megfogja jól összehúzzuk a hurkot, majd összekapcsoljuk a kört egy hamis kispálcával. Itt elhelyezünk egy eltérő színű fonaldarabot, vagy kis biztostűt, hogy megjelöljük a kör kezdetét.
A következő körökben folyamatos spirál alakban folytatjuk a horgolást, vagyis nem kapcsoljuk össze a kört, nem fordulunk és nem horgolunk lsz-et soremelésnek.
2-3. kör: 2 rp minden rp-ba (12 szem)
4. kör: 1 rp minden rp-ba körben
Ezt ismételjük addig, amíg el nem érjük a 6,5 cm-es magasságot, majd eldolgozzuk.


Összeállítás
Tömjük ki a fogóka hengerét és hajlítsuk kör alakba és a meghagyott fonállal varrjuk össze a két végét. Ezután varrjuk rá a fejet a fogókára. Csípjük össze a fület a megfelelő alakra és férceljük meg, hogy úgy maradjon, majd varrjuk a nyuszi fejére. Hímezzük szemet, orrot és szájat az arcra, és – ha ajándékba szánjuk – kössünk egy szalagot is a nyuszi nyakába.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...