madártej


Hozzávalók:
1,5 l tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor, 1 ek. liszt

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A cukorból 3 kanállal teszünk a fehérjéhez. A tojássárgákat pedig 2 dl tejjel, a maradék cukorral és a liszttel elkeverjük. A többi tejet a vaníliával, vagy vaníliás cukorral egy lábasban felforraljuk. Közben a tojások fehérjét a 3 kanál cukorral jó kemény habbá verjük, és a csendben fővő tejbe vizes kanállal tojásnyi galuskákat "szaggatunk" belőle. Egyszerre csak keveset, hogy legyen hely a növekedésre. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk, és a másik felét is fél percig főzzük. Szűrőlapáttal szitára szedjük, hogy a tej lecsorogjon. Most elkészítjük a vaníliamártást úgy, hogy a forró tejet a kikevert tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük és folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. A vaníliamártást üvegtálba öntjük és ráfektetjük a tetejére a habgaluskákat. Kihűlve tálaljuk. Díszíthetjük a habot reszelt csokoládéval, vagy kakaóporral.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...