szilvás, vagy szilvalekváros gombóc


Burgonyás tésztát készítünk az alábbi módon.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt (attól függ, mennyire lisztes a burgonya), egy jó kanál búzadara, 2 ek. olaj vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, só.
A héjában megfőtt és áttört burgonyát elkeverjük a zsiradékkal, liszttel, darával, megsózzuk és egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki. 
A burgonyát tésztát 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, 8 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe egy szem szilvát helyezünk, amelynek magvát kiszedjük és helyébe egy kockacukrot, vagy fahéjas cukrot teszünk. A négyszögek sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőle. Sós vízben főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére és egyet forr. Leszűrve leöblítjük, és pirított morzsában (10 dkg felhevített margarin, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj) megforgatjuk. 
A lekváros gombóc ugyanúgy készül, mint a fentiek, csak kemény szilvalekvárral vagy gyümölcsízzel töltjük a gombócokat, és sokkal kisebbre formázzuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...