kakaós kalács

Tudtok jobb tízórait hétvégére egy finom friss kalácsnál? Én nem nagyon, úgyhogy vasárnap reggel - ha már a gyerekek miatt hétvégén is korán kellett kelni - gyorsan össze is dobtam egyet.
 
Hozzávalók:
500 g búzakenyérliszt (BL80), 100 ml kefir vagy joghurt, 100 ml tej, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 70 g olvasztott vaj, 1 csapott teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav, 50 g mazsola. A kakaós tészta készítéséhez: 2-3 evőkanál főzős kakaópor, 1 evőkanál langyos víz.

Elkészítés:
1. A kenyérsütőgépbe rakjuk a tejet, a kefirt vagy joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kissé felvert tojásokat, valamint az élesztőt. Aztán a lisztet, az aszkorbinsavat és a sót. Elindítjuk a dagasztást és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat.
2. Kb. 20 percig dagasztjuk a tésztát, majd 20 percig a gépben kelesztjük, és újra 20 percig dagasztjuk. A második dagasztás 15. percében kivesszük a tésztát a gépből. Megfelezzük, és az egyik felét a vízzel kikevert kakaóval visszarakjuk a gépbe és további 5 percig dagasztjuk. Ezalatt a fehér tésztát kinyújtjuk.
3. Kivesszük a kakaós tésztát és azt is kinyújtjuk.
4. A két tésztát egymásra fektetjük úgy, hogy a világos legyen alul. Ezután feltekerjük a tésztát. "S" alakban meghajtjuk, visszatesszük a kenyérsütőgépbe és hagyjuk megkelni kb. 70 perc alatt.
5. Amikor az üst tetejétől kb. 2 cm-re érne, rákapcsoljuk a sütést. Kb. 50-60 percig sütjük, közepes szín programon, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...