tiramisu - tojás nélkül

Bevallom, hogy a kórházas "kalandunk" óta igyekszem kerülni a nyers tojást tartalmazó ételeket a gyerekek miatt, nehogy legközelebb szalmonella miatt kelljen mennünk. Úgyhogy nagyon megörültem, amikor megtaláltam "Az olasz konyha alapjai" c. könyvemben ennek a tiramisunak a receptjét, ami nem csak ebben különbözik a korábbi receptemtől és ami szerintem a citromlé és citromhéj miatt sokkal finomabb is.


Hozzávalók (6-8 főnek):
4 dl erős kávé, 1 nagy citrom, 500 g marcarpone, 1 dl tej, 80 g cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 150-200 g babapiskóta, 2 ek. grappa (én maradtam a rumnál), 1 tk. kakaópor, 1 csipet fahéj.

1. Először megfőzzük a kávét, és hagyjuk kihűlni.
2. Forró víz alatt jól megmossuk a citromot, megtöröljük, és vékonyan lereszeljük a héját. Kifacsarjuk az egyik felét. Egy tálba kanalazzuk a mascarponét, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és a cukrot. Az egészet jól összekeverjük a kézi robotgép habverőjével, amíg a krém szép sima és kenhető lesz. Belekeverjük a citromhéjat és 1 ek. citromlevet.
3. Keresünk egy kisebb, szögletes tortaformát, ami legalább 5 cm magas. A forma aljára egy réteg babapiskótát teszünk. Összekeverjük a kávét a grappával, és egy keveset a piskótára locsolunk. Legjobb, ha kanállal csináljuk, hogy a piskóták egyenletesen legyenek átitatva.
4. Ha a piskóták jó kávébarnák lettek, rájuk kenjük a krém egyharmadát. Ezt befedjük babapiskótával, majd ezeket is meglocsoljuk. Erre is krém jön, majd újra piskóták, locsolás és megint krém.
5. Végül a kakaóport összekeverjük a fahéjjal, és egy kis szűrővel a tiramisu tetejére szitáljuk. Ezután legalább 8 óráig a hűtőszekrényben kell állnia, és a babapiskótának jól át kell itatódnia, mielőtt felfaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...