kókuszos-mazsolás fonott kalács

Nekem megsült a húsvéti kalácsom, sőt már fel is vágtuk és meg is kóstoltuk a gyerekekkel uzsonnára. Isteni lett! És így néz ki:


Hozzávalók:
500 g búzakenyérliszt (BL80), 100 ml joghurt, 100 ml tej, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 70 g olvasztott vaj, 1 csapott teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav, 50 g kókuszreszelék, 50 g mazsola.

Elkészítés:
1. A kenyérsütőgépbe rakjuk a tejet, a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kissé felvert tojásokat, valamint az élesztőt. Aztán a lisztet, az aszkorbinsavat, a kókuszreszeléket és a sót. Elindítjuk a dagasztást és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat.
2. Kb. 20 percig dagasztjuk a tésztát, majd 20 percig a gépben kelesztjük, és az előzőleg (vízbe, vagy rummal ízesített vízbe) beáztatott  mazsola hozzáadásával  ismét 20 percig dagasztjuk. 
3. Ezután kivesszük a tésztát a kenyérsütőből és két részre osztjuk úgy, hogy az egyik valamivel nagyobb legyen a másiknál. A nagyobbik darabot három részre osztjuk és kilisztezett deszkán hosszú rudakra sodorjuk a kezünkkel, majd hármas fonással összefonjuk, és a végeit kicsit alá hajtva a belisztezett tepsinkbe tesszük. Ha ez kész, a közepén kicsit le- és szétnyomjuk egy kis vályút kialakítva.
4. A kisebb tésztát is három részre osztjuk, befonjuk és a végeit aláhajtva szépen a vályúba helyezzük.
5. Egy tojást (vagy csak tojássárgáját) kicsit felverünk és bekenjük a kalácsunk tetejét. Ekkor így néz ki kb.


6. Ezután kb. 1 órahosszáig meleg helyen, a tetejét letakarva kelesztjük. A kelesztés második felében közben előmelegítjük a sütőt, és egy kis edényben vizet is helyezünk az aljába. Az enyém a kelesztés alatt ennyit nőtt:
7. Sütés előtt még egyszer bekenjük a tetejét a tojással és 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeveréses sütéssel először 180, majd 160 fokon sütöttem), majd rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...