tejes karalábéleves rizzsel


Hozzávalók:
1 karalábé, 1-2 sárgarépa és fehérrépa, 5 dkg rizs, 1 ek. liszt, olaj, Vegeta, tej.

Elkészítés:
A karalábét kis kockákra, a répákat karikákra vágom, a rizst megmosom. Kis olajon megforgatom a répát, majd rászórom a lisztet és kicsit megpirítom rajta. Ezután felengedem először egy kis vízzel, majd a leves mennyiségének megfelelően fele-fele arányban vízzel és tejjel. Beleteszem a rizst és a karalábét, Vegetával ízesítem és készre főzöm.

levendula szüret


Szépen kivirágoztak a levendulák a kertben, elérkezett a "betakarítás", a virágok szárításhoz való levágásának az ideje. Én ezt olyankor szoktam, amikor még nem nyíltak teljesen szét a virágok, és akkor, amikor a reggeli harmat már szépen felszáradt róluk. A szárat tőből kell levágni és a levágott szárakat csokrokba kötni. Ne kössük túl nagy csokrokat, hogy minél könnyebben és gyorsabban ki tudjanak száradni. Ugyanezért lehetőleg árnyas, szellős helyre kell őket felakasztani és hagyni szépen kiszáradni. Akkor jó, ha a virágok szépen lemorzsolhatók a szárról, a szár pedig törhető.

És hogy mire fogom használni? Kis vászonzacskókba töltve és a szekrénybe akasztva molyirtónak, amiből - ha pl. kis levendula hímzéssel díszítjük - akár ajándék is lehet. Ezen kívül pedig levendulás fürdősót (ld. itt), fürdőgolyót (ld. itt) készítek belőle ajándékba és magamnak.

baldachin régi dolgokból


Hétvégén nagy pakolásban voltunk és a kislányom megtalálta a régi függönyét, abból az időből, amikor még a kisöccse megszületése előtt csupa lányos szobája volt. Persze elkezdett könyörögni, hogy tegyük fel, mert ez sokkal szebb, mint ami most van. Hát, így tudtam megoldani neki. Szerencsére találtam hozzá egy régi lámpát, aminek a vázát fel tudtam használni, egy színben jól passzoló régi pólómat és a farsangról visszamaradt tüllszoknyácskát. Kb. fél óra alatt kész volt az egész, már csak Apának kellett felfüggesztenie.

kókuszolajat a hajra


A kókuszolajat masszírozzuk a száraz, vagy előzőleg bevizezett hajunkba a tövektől, egészen a hajvégekig, hagyjuk rajta legalább egy órán át, vagy akár egy egész éjszakára, majd alaposan mossuk ki és készítsük el szokott módon hajunkat. Hajmosás után ilyenkor szükségtelen balzsamot használni, mert a kókuszolaj megtette már a hatását. Használat után érezni fogjuk, hogy hajunk mennyire feltöltődött, puha, selymes, csillogó lett. Rendszeres (heti egyszeri) használatával megerősödik hajunk, a töredezett hajvégek eltűnnek, egészségesen fényes lesz a hajunk, csökkenti a hajhullást és megszünteti a korpát is. Citrommal keverve és naponta a hajba masszírozva és 15 percig rajta hagyva az ősz hajszálakkal is felveszi a harcot.

Érdemes beszerezni kókuszolajat, mert nagyon sokoldalúan felhasználható, így például:
- remek testápoló: hidratálja a bőrt és megvédi a kiszáradástól
- fürdővizünkhöz keverve fürdőolajként használható
- nagyon jó ajakápoló
- puhítja a bőrkeményedéseket, így hatásos sarok- és könyökápoló
- antibakteriális hatása révén pattanások ellen és ekcémára is használható
- ugyanezen tulajdonsága révén borotválkozás után megnyugtatja az irritált bőrt és ápolja azt
- természetes UV-védelmet biztosít, így ésszerű keretek között napozáshoz is használható

joghurtos-tejszínes őszibarackleves


Hozzávalók:
1 üveg őszibarackbefőtt, 1 kis doboz natúr joghurt, 1/2-1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
Turmixgépbe öntöm a befőttet a levével együtt (2 fél barack kivételével), a joghurtot, a tejszínt és vaníliás cukrot és pépesítem, majd tálba öntöm. A befőtt elég cukros, így nem kell hozzá cukrot adni. A félretett barackot kis kockákra vágom, a tálba teszem és elkeverem. Tálalásig hűtőben tartom.

répatorta krémsajtos bevonattal



Hozzávalók:
4 tojás
2 teáskanál sütőpor
35 dkg pucolt sárgarépa
14 dkg finomliszt
14 dkg rétesliszt
1 dl étolaj
30 dkg barna cukor
2 teáskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
10 dkg dió
csipetnyi só

Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd deszkára halmozom és durvára vágom. A répát – amit korábban már megpucoltam – lereszelem. Egy mély tálba beleöntöm a liszteket, hozzájuk keverem a sütőport, a fahéjat és a sót. Egy másik tálban habosra verem a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez a keverékhez adom az olajat. Ha összekevertem, akkor jöhet hozzá a lisztes keverékem, majd homogén tésztává keverem az egészet. Ebbe kerül a jól kinyomkodott sárgarépa és a durvára vágott dió. Alaposan összeforgatom a tésztával őket, majd kikent vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába töltöm, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
A kész tortát rácsra teszem, majd miután kihűlt, bevonom az alábbi krémsajttal.


Krémsajt hozzávalók:
5 dkg vaj
25 dkg krémsajt
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
20 dkg porcukor
pár csepp citromlé

Elkészítés:
A szoba-hőmérsékletű vajat a sajttal habosra keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt, majd bevonom vele a tortát. (Lehet a lapot félbe vágva tölteléknek is használni.) 

Végül a tortát feldíszítettem a korábban már elkészített fondant répákkal és - gyertyák helyett - a fondant számokkal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...