színezem a pónit

A kislányom folyamatosan nyaggat, most már azzal, hogy mikor lesz kész a pónija. Nincs a héten oviban, mert kicsit benáthásodott, és tőle egész nap csinálhatnám, de van egy kisöccse is, akinek viszont erről egész más az elképzelése, meg életveszélyes is mellette tűt fogni, úgyhogy lassan halad a póni színezése. Most itt tartok vele:

keresztszemes póni

A nagy keresztszemes lázban rengeteg mintát töltöttem le, köztük egy én kicsi pónimról készült fotót is, amit meglátott a kislányom is és folyamatosan követelte, hogy neki "varrjak" egy olyat. Mondtam neki, hogy majd ha a horgászó kisfiú elkészül, akkor varrok neki is egy pónit, ami után folyamatosan noszogatott, hogy mikor jön már az ő pónija. Úgyhogy neki is láttam rögtön a kisfiú után, és most itt tartok.


A kép alapján könnyen leszámolható a minta.

horgászó kisfiú (keresztszemes)


Íme elkészült az első keresztszemes képem, és már keretet és helyet a falon is lopott magának.

Ha kíváncsi vagy a mintára, írj nekem a szupermammi@indamail.hu címre!  

rácsos linzer

Ma jöttek hozzánk anyukámék, és a kislányommal rácsos linzert készítettünk. Segített gyúrni, nyújtani, lekvárral kenni, majd pedig a rácsokat sodorni. Még csak 3 és fél éves, de igazi kis segítség. Remélem, később is ilyen szívesen tüsténkedik majd a konyhában!


Hozzávalók:
30 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, baracklekvár.

Elkészítés:
A puha margarint összekeverjük a tojással. Hozzáadjuk a cukrot, végül a lisztet. Összegyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. A tepsi méretének megfelelően nyújtsuk ki és fektessük margarinnal kikent tepsibe, tetejét kenjük be lekvárral. A tészta másik feléből sodorjuk kb. 1 cm-es csíkokat és rácsszerűen fektessük a lekvárra. Egy tojássárgáját habosítsunk fel és kenjük be a rácsot. Előmelegített sütőbe tolva 225 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

ma eddig jutottam

megérkeztek a fonalaim!!!

Már letettem róla, ilyenkorra már régen jönni szokott a postás, főleg pénteken. Aztán eszembe jutott, hogy nem nagy csomag, lehet, hogy át sem kell venni és egyszerűen bedobta a postaládába. Úgyhogy gyorsan ki is szaladtam megnézni, és benne volt! Az ebéd lement, a gyerekek alszanak, úgyhogy munkára fel!


sült virsli tükörtojással

Ezt az ötletes és szép reggeli- vagy vacsora receptet ma láttam a Facebookon. Rögtön ki is kellett próbálnom, úgyhogy mire Apa hazaért, ezzel a meglepetéssel vártuk. Az elkészítése annyi, hogy a virslit félbe vágjuk és a két (negatív és pozitív) csücsöknél fogpiszkálóval összeillesztjük. Ezután beletesszük a forró olajba a virslit és a közepébe ütjük a tojást. Egy kicsit vastag így a tojás, úgyhogy én egy kicsit a tetejét locsolgattam az olajjal, hogy biztos átsüljön.


horgolt szemellenző vagy szemmaszk


A keresztszemes hímzéshez még mindig nem érkeztek meg a fonalaim, úgyhogy addig is horgoltam egy kicsit tegnap este, mégpedig ezt a szemellenzőt. Az egyik barátnőm panaszkodott ugyanis, hogy a férje szeret sokáig tévézni, és a hang már nem zavarja ugyan a fejhallgatónak köszönhetően, de a folyamatos villogás igen. Már akkor eszembe jutott ez a jópofa szemellenző, amit egy régebbi Crochet Today magazinban láttam, és mivel közeleg a születésnapja, gondoltam meglepem vele. Hamar készen lett, a horgolás része már tegnap este 2 óra alatt, mára csak a körbeszegés, a szemek felvarrása, a szempillák hímzése, a kibélelése polár anyaggal és egy kis hímzés maradt. Még azt ki kell találnom, hogy horgolt vagy fonott megkötős legyen, vagy pedig a kevésbé mutatós, viszont praktikusabb gumis megoldást válasszam. Remélem, tetszeni fog neki. 
A belseje így néz ki:


Ha kíváncsi vagy a mintára, írj nekem a szupermammi@indamail.hu címre!

keresztszemes láz

Keresztszemes lázban égek napok óta! Pontosan szombaton kezdődött, amikor az egyik barátnőm megmutatta a gobelin munkáit és annyira kedvet kaptam, hogy folyamatosan akörül forogtak a gondolataim. Aztán ahogy a neten keresgéltem gobelin lelőhelyeket, átigazoltam a keresztszemes hímzéshez. A gobelint ugyanis - legalábbis én magamban erre jutottam - előre nyomott vásznakra érdemes csinálni (legalábbis én nem állnék neki annyi pici szemet számolgatni), amik egyrészt elég drágák, másrészt viszonylag korlátozott mintákkal kaphatók, kevés volt, ami igazán tetszett. Keresztszemes mintát viszont rengeteget lehet találni, kisebbeket, nagyobbakat, és számtalan ötletet arra, hogy milyen használati, vagy ajándéktárgyakat díszíthetünk vele. Ráadásul sima anyagot elég hozzá venni és a minta alapján már indulhat is a hímzés. Íme néhány a talált mintákból:


Hát nem gyönyörűek? Úgyhogy most számtalan tervem van, bár hozzá teszem, hogy még életemben nem próbáltam hímezni, szóval kérdés, hogy szívesen fogom-e csinálni, vagy maradok a kötés-horgolásnál. Már meg is rendeltem neten az első két képemhez való anyagot és fonalakat. Hát igen, az szépséghibája a keresztszemesnek is, hogy egy egyszerűbb képhez is simán kell 20-30 féle színű fonál. De ezek osztható fonalak és általában az 5 szálból csak kettővel kell hímezni, így a későbbiek során csak pótolni kell az elfogyott színeket. Remélem, hogy ma vagy holnap meg is érkezik a kis csomagom, és neki tudok állni. A kedvenc keresztszemeseim, amiket találtam, és amiket szívesen kitennék a falra elkészítés után, ezek a családfák voltak, de sajnos mindenhol, ahol megtaláltam, csak megvásárolható volt az alapja, és a mintája. De ha már nagyon profi leszek, meg nagyon ráérek, lehet, hogy megpróbálom magam lerajzolni őket.



A következő oldalakon sok ingyen mintát lehet találni:
http://cross-stitchers-club.com
http://x-szemes.uw.hu
http://www.freecrossstitchonline.com
http://ramimamikuckoja.blogspot.com
http://www.cyberstitchers.com
http://gazette94.blogspot.com

levendulás fürdősó


Hozzávalók:
90 g keserűsó
60 g szódabikarbóna
30 g tengeri só
pár csepp kék és piros ételszínezék, ha enyhén lila színt szeretnénk
pár csepp levedulaolaj

A keserűsót, a szódabikarbónát és a tengeri sót jól összekeverjük, majd belecsepegtetünk pár csepp levendulaolajat ahhoz képest, hogy mennyire intenzív illatot szeretnénk (nekem ehhez a mennyiséghez 5 csepp elégnek tűnt, de ízlés dolga) és esetleg, ha színes fürdősót szeretnénk, akkor pár csepp kék és pár csepp piros ételszínezéket. Ezekkel óvatosan kell bánni, pár csepp tényleg elég, hacsak nem akarjuk a kádunkat is lilára festeni. Ezekkel megint alaposan összekeverjük. Ha nem zavarnak a fürdővízben a virágok, akkor még izgalmasabbá lehet tenni a sót, ha teszünk bele szárított levendulavirágokat is. Végül egy jól záródó üvegbe töltjük, hogy a párától védve legyen.

új zokni magamnak

Ezt a zoknit tavaly, vagy inkább tavalyelőtt télen kötöttem magamnak a kislányom pulcsijából kimaradt fonalból, aztán valahogy elkeveredett és meg is feledkeztem róla. A napokban kutakodtam a fonalaim között és megtaláltam, már csak össze kellett varrni, így viszonylag gyorsan lett egy új zoknim. Ugyancsak síkban kötött zokni, a mintáját a színessége miatt nem bonyolítottam, egyszerű patentmintával kötöttem az egészet. Jó meleg lett, de a szárát köthettem volna hosszabbra. Nyilván meg fogom egy kicsit hosszabbítani valami horgolt szegéllyel.


A síkban, vagy két tűvel kötött zokni leírását itt találjátok.

tündértortácskák

Nálunk még mindig tart a farsang. Ma a barátainkkal jöttünk össze és tartottunk egy kis farsangi mulatságot az aprónépnek, szám szerint hat gyereknek. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, természetesen fánk is, de amit muszáj megosztanom is, az ezek a tündér tortácskák, amiket az egyik barátnőm készített, és hatalmas sikert aratott a kicsik körében. A lányom a lelkemre kötötte, hogy majd én is csináljak ilyet. Hát, a szépséghibája - a gyerekek szempontjából éppen az erénye - a sok ételszínezék, ami az élénk színeit adja, de néha belefér szerintem.


Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
2 tojás 
4 ek. tej
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
1 citrom
A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
25 dkg porcukor
pár csepp különböző színű ételszínezék (sárga, piros, kék, ezekből majdnem minden szín kikeverhető)
díszítéshez: gumicukor, Smarties cukorkák stb.

A hozzávalókat össze kell keverni robotgéppel, majd papírral kibélelt muffinformákba kell kanalazni és előmelegített sütőben 200 fokon, 20 perc alatt aranybarnára sütni. Ezután kivenni a formákból és hagyni kihűlni. Közben el lehet készíteni a cukormázat úgy, hogy a tojásfehérjét először enyhén felverjük habbá, majd beleszitáljuk a porcukrot és azzal tovább verjük kb. 5-6 percig, amíg jó sűrű és fényes nem lesz. Ezután szétosztjuk kis tálkákba (annyiba, ahány színt akarunk keverni) és mindegyiket más színűre festjük az ételszínezékekkel. (Közben próbáljuk felidézni a rajzórai emlékeinket, hogy melyik színek keverésével is kapjuk meg a kívánt színt.) Ha készen van, akkor levágjuk a muffinok púpjait, rásimítjuk a cukormázat, majd pár perc száradás után feldíszítjük a különböző (egészségtelenebbnél egészségtelenebb) cukorkákkal. A maradék cukrokat is rakjuk kis tálba és azokat a tálaláskor tegyük a muffinokról csak a gumicukrokra vadászó gyerekek elé.

csörögefánk, avagy forgácsfánk

Tegnap középfül-gyulladással ugyan, de orvosi engedéllyel elmehetett a kislányom élete első farsangjára, és persze mi is elkísértük. Azóta farsangi lázban égünk mindannyian, hál' Istennek a karácsonyi dalok is lekerültek végre a napirendről és átvették a helyüket a farsangi dalok és mondókák. És ha már farsang, ma vacsorára csörögefánkot sütöttem.


Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 dl 20%-os tejföl
3 tojássárgája
1-2 ek. rum
csipet só

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót, valamint a porcukrot és az ujjainkkal kicsit összemorzsoljuk. Ezután beletesszük a tejfölt, a tojások sárgáját és 1-2 ek. rumot és jól összegyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, becsomagoljuk folpackba és kb. fél órára betesszük hűlni a hűtőbe. Ha ez letelt, kinyújtjuk kb. 2 mm vastagságúra (lehetőleg négyszög alakúra) és derelyevágóval rombusz alakokra vágjuk. Minden rombuszt bevágunk átlósan, ezen keresztül átbújtatjuk a rombusz egyik csücskét, hogy megcsavarodjon a tészta és bő olajban hirtelen kisütjük. A tetejére még melegen vaníliás porcukrot hintünk és lekvárral tálaljuk.

dagasztás nélküli kenyér II.

Múltkor annyira megtetszett a dagasztás nélküli kenyér, hogy muszáj volt egy másikat is kipróbálnom. Ez egyrészt nagyobb mennyiség, másrészt kicsit könnyebben kezelhető a tészta, nem annyira híg, mint az előző recept. Én egy kicsit megégettem, legközelebb nem 240 fokon légkeveréssel sütöm, hanem csak 230 fokon, sima alsó-felső sütéssel. Ezt leszámítva nagyon finom lett, ennek is jó ropogós a héja és finom, puha a belseje. Szóval csak ajánlani tudom. A recept a következő:

Hozzávalók:
750 dkg finomliszt (BL50), 1 csomag szárított élesztő, 1 ek. só, 4 dl meleg víz, 2 dl tej, 1 ek. méz

Elkészítés:
A hozzávalókat robotgéppel összekeverem, meglisztezem a tetejét, konyharuhával letakarom és 1,5 óráig kelesztem. Másfél óra pihentetés után a korábbi receptben hivatkozott videóban mutatott módon (2:20-nál kezdődik) összehajtogatom. Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra, ahova beraktam egy megfelelő méretű jénai edényt tetővel együtt melegedni. Bármilyen üveg vagy vas edényben lehet sütni, de olyat kell választani, aminek van fedele is. Azért kell előre berakni, mert ha forrón tesszük bele a tésztát, akkor nem ragad oda. Amikor a sütő már bemelegedett, a tésztát meghajtogattuk (és hajtogatással lefele beletettük az edénybe), akkor jöhet fedővel 30 perc sütés, majd még 10 perc fedő nélkül. 

kakaós kalács

Tudtok jobb tízórait hétvégére egy finom friss kalácsnál? Én nem nagyon, úgyhogy vasárnap reggel - ha már a gyerekek miatt hétvégén is korán kellett kelni - gyorsan össze is dobtam egyet.
 
Hozzávalók:
500 g búzakenyérliszt (BL80), 100 ml kefir vagy joghurt, 100 ml tej, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 70 g olvasztott vaj, 1 csapott teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav, 50 g mazsola. A kakaós tészta készítéséhez: 2-3 evőkanál főzős kakaópor, 1 evőkanál langyos víz.

Elkészítés:
1. A kenyérsütőgépbe rakjuk a tejet, a kefirt vagy joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kissé felvert tojásokat, valamint az élesztőt. Aztán a lisztet, az aszkorbinsavat és a sót. Elindítjuk a dagasztást és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat.
2. Kb. 20 percig dagasztjuk a tésztát, majd 20 percig a gépben kelesztjük, és újra 20 percig dagasztjuk. A második dagasztás 15. percében kivesszük a tésztát a gépből. Megfelezzük, és az egyik felét a vízzel kikevert kakaóval visszarakjuk a gépbe és további 5 percig dagasztjuk. Ezalatt a fehér tésztát kinyújtjuk.
3. Kivesszük a kakaós tésztát és azt is kinyújtjuk.
4. A két tésztát egymásra fektetjük úgy, hogy a világos legyen alul. Ezután feltekerjük a tésztát. "S" alakban meghajtjuk, visszatesszük a kenyérsütőgépbe és hagyjuk megkelni kb. 70 perc alatt.
5. Amikor az üst tetejétől kb. 2 cm-re érne, rákapcsoljuk a sütést. Kb. 50-60 percig sütjük, közepes szín programon, majd rácson hagyjuk kihűlni.

elkészült a kötött lábszárvédő!

Tegnap éjszaka sokáig maradtam fenn, de elkészült a kislányom a lábszárvédője. Alig vártam, hogy reggel felpróbálja. Nagyon tetszik nekem is és neki is. Már csak egy sapkát kellene hozzá kötni és ki is néztem, hogy milyet. 


A mintáját itt megtaláljátok, nagyon részletes a leírás, videókkal, szöveggel.

body wrapping, avagy testtekercselés otthon

A kötéssel úgy vagyok, mint az olvasással. Ha belekezdek valamibe, egyszerűen nem tudom letenni. Így volt ez tegnap este a lábszárvédő kötésével is. Számoltam is előre azzal, hogy a gyerekek elalvása után még 1-2 óra hosszáig biztosan kötni fogok, ezért gondoltam, hogy összekötöm a kellemeset a hasznossal és betekercselem magam. Bár azt nem tudnám megmondani, hogy melyik a kellemes, és melyik a hasznos. A lényeg, hogy másfél óráig betekercselve kötöttem, és így úgy éreztem, hogy duplán kihasználtam az időt: az egyik lábszárvédő elkészült, és ráadásul még fogytam is.
Az otthoni testtekercselést pedig mindenkinek csak ajánlani tudom. Az egyik olyan kozmetikai kezelés, ami a költségek töredékéért otthon is tökéletesen kivitelezhető, akár heti 2-3 alkalommal is. A lényege az, hogy esetleg  (nem kötelező, de így a krém jobban fel tud szívódni) végzünk magunkon egy gyors testradírozást (én ezt fürdés közben a kádban szoktam ilyenkor megtenni), majd bekenjük magunkat a problémás területeken valamilyen speciális krémmel. Ez lehet akármilyen zsírégető, fogyasztó, narancsbőr elleni, vagy feszesítő krém. Ilyenekből nagyon sokfélét és rengeteg helyen árulnak. Sőt magunk is készíthetünk nagyon jó zsírégető krémet. Ehhez nem kell más, csak a megszokott testápolónk és fahéjolaj. Ez utóbbival nagyon óvatosan kell bánni, mert allergizáló hatású lehet, és mindenki máshogyan reagál rá, vagyis a töménységét egyéni érzékenység függvényében kell "beállítania" mindenkinek. Az irányadó mennyiség 1 dl-nyi testápolóhoz 8-10 csepp fahéjolaj. Akkor jó a töménysége, ha bőrpírt okoz és csíp, de ez az elviselhető keretek között marad.
A krémezés után jöhet a folpack (vagy lehet kapni speciális fóliát, ami valamivel erősebb a folpacknál), amivel párszor szorosan körbe tekerjük a combjainkat, a hasunkat, és kis miniszoknyát készítve magunknak  fenekünket. Ezután kényelmesen lefekszünk, vagy félülésben elhelyezkedünk és jó vastagon betakarózunk. Másfél óra elteltével pedig levágjuk magunkról a fóliát. A krémet - ha nem elviselhetetlen - nem kell lemosni, az még dolgozhat tovább fólia nélkül is.

Magamat nem akartam így lefotózni, úgyhogy a kép innen van.

kötött lábszárvédő kislányoknak



Napok óta erős késztetést érzek arra, hogy kössek valamit. Én ennek a hideg időnek tudom ezt be, tavaly is ilyentájt jött rám a köthetnék. Kitaláltam már, hogy a kislányomnak kötök egy lábszárvédőt, mert nincs neki és szerintem jól ki tudnánk használni. Azt is kitaláltam már, hogy milyen mintával, hogyan fogom elkészíteni, amikor teljesen véletlenül, tegnap rábukkantam erre a csodára, amihez ráadásul magyar nyelvű leírás is társult. Este rögtön neki is estem. Szerencsére találtam itthon megfelelő fonalat, bár csak úgy találtam elég vastagnak, ha két szállal kötöm. De szerintem szép együtt ez a színváltós rózsaszínes és a szürke fonál. Most itt tartok, ha készen lesz, újra felteszem.

dagasztás nélküli kenyér


Teljesen véletlenül akadtam rá egy dagasztás nélküli kenyér receptjére, és mivel nagyon felkeltette az érdeklődésemet, kerestem több receptet a neten. Elsőre ezt próbáltam ki, és meg kell mondanom őszintén, hogy készítés közben párszor elátkoztam, de az eredmény mindenért kárpótolt. A problémám az volt vele, hogy nagyon híg, lágy tészta, amit valószínűleg túlságosan meg is kelesztettem és ettől teljesen kezelhetetlenné vált. Alig tudtam kivenni a tálból és ragadt a kezemre, a nyújtódeszkára, hiába liszteztem bőszen. Persze van is bennem egy kép arról, hogy milyen állaga van egy kenyértésztának, és ez meg sem közelítette. De - mint utólag utána néztem - ennek ilyennek kell lennie, a hivatkozott videóban is úgy borítják ki a tálból.  Szóval nagy kínlódás árán, de sikerült bekészítenem a sütőbe. Aztán ahogy figyeltem, hogy milyen szépen növekszik sülés közben, és megéreztem az illatát, már sejtettem, hogy nem utoljára csináltam meg. Az íze pedig isteni. A héja kemény, ropogós frissen, a belseje pedig szép fehér és puha. Természetesen rögtön megkóstoltuk, amikor kész lett, és a kisfiam is imádta. A recept a következő:

Hozzávalók
½ kg finomliszt, 1 csomag porélesztő, 3 dl meleg víz, 1,5 dl tej, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor

Elkészítés
A hozzávalókat robotgéppel összekeverem. Másfél óra pihentetés után a videóban mutatott módon (2:20-nál kezdődik) összehajtogatom. Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra, ahova beraktam egy megfelelő méretű jénai edényt is melegedni. Bármilyen üveg vagy vas edényben lehet sütni, de olyat kell választani, aminek van fedele is. Azért kell előre berakni, mert ha forrón tesszük bele a tésztát, akkor nem ragad oda. Szóval amikor a sütő már bemelegedett, a tésztát meghajtogattuk (és hajtogatással lefele beletettük az edénybe), akkor jöhet fedővel 30 perc sütés, majd még 10 perc fedő nélkül.
Fontos: A recept innen van.
A hivatkozott videót pedig itt találjátok.

"hercegnős" hajfonás

Ma tartottuk meg itthon a kislányom névnapját, voltak vendégek, sütemény és persze meglepetés is. Megkapta azt a játékot, ami karácsonykor már kimaradt: az éneklő Hófehérkét és a Kis lovasok nagykönyvét és még néhány apróságot. Sajnos a nagy hó miatt a nagyszülők nem tudtak most eljönni, de így legalább megoszlanak a vendégek és az ajándékok is. Az alkalomhoz ilyen frizurát készítettem és a fonás után persze megfelelő ruhát is választottunk. Ez a fonás dúsabb és hosszabb hajból még szebben mutathat, de nekünk ilyen van, és azért így is szép... Valószínűleg így csinálom meg a haját farsangra is, amin tündér hercegnő lesz.

szánkózni pedig muszáj!

Ha katasztrófa-helyzet nem is lett (legalábbis felénk), azért jelentős mennyiségű hó esett ma. Nekem eszem ágában sem lett volna kimenni. Lássuk csak! Kint folyamatosan, apró szúrós szemekben esett a hó és a szél az ember szemébe, arcába fújta. Mínusz 10 fok volt, és a szélnek hála csontig hatolt. Ezzel szemben bent 22 fok volt, sütemény és meleg tea az asztalon, tűz a kandallóban, ráadásul hétvége, a hűtő és a kamra teli ennivalóval, nem kell menni se boltba, se sehova, együtt a család. Szóval, ha nincsenek gyerekek, eszem ágában sem lett volna kidugni az orromat.

 
De míg nekünk ez egy lustaságra csábító nap, addig nekik ez a gyerekkoruk. Szóval muszáj szánkózni! Összeszedtük magunkat, jó vastagon felöltöztünk és felavattuk a karácsonyra kapott szánkót. A gyerekek visongtak örömükben és hogy őszinte legyek, végül mi is nagyon élveztük! Utána pedig sem az étvággyal, sem a délutáni alvással nem volt probléma.

hamis marcipános süti

Holnapután lesz a kislányom névnapja, és ezt a sütit fogja vinni az oviba. Már ma elkészítettük, mert kell neki 1-2 nap, hogy a rajta lévő krém elérje a kívánt állagot. Ez a tulajdonsága direkt jó ilyen esetben, amikor aznap - hacsak nem kelsz fel hajnalok hajnalán - frissen esélytelen elkészíteni a desszertet.

Hozzávalók: 
A tésztához: 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 ek. tejföl, 3 ek. kakaópor, 10 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 tojásfehérje.
A töltelékhez: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 25 dkg gríz, 2 ek. víz, 1 mandulaaroma.
A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé (tortabevonó), 3 ek. étolaj, vagy csokoládémáz.

Elkészítés:
A tészta alapanyagait jól összedolgozzuk, utoljára a tojások felvert kemény habját adjuk hozzá, majd közepes, kivajazott, kilisztezett tepsiben mérsékelt tűzön kb. 20 percig sütjük.
A töltelékhez szükséges margarint a porcukorral feltesszük melegedni. Amikor serceg, beletesszük a grízt és a vizet, majd állandó keverés mellett újra felrottyantjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a mandulaaromát, majd teljesen kihűtjük. Hűlés közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
Ha kihűlt a krém, a tészta tetejére kenjük, majd elkészítjük a csokoládémázat és azt is rákenjük. Fogyasztás előtt 1-2 nappal el kell készíteni.

tejfölös-magos kenyér


Hozzávalók:
45 dkg búzakenyérliszt (BL 80)
260 ml víz
10 dkg tejföl
2 teáskanál só
2 teáskanál szárított élesztő
1/2 evőkanál szárított kakukkfű
5 dkg napraforgómag
3 dkg tökmag

Elkészítés:
A kenyérsütő sütőformájába töltjük a 260 ml langyos vizet és a 10 dkg tejfölt. Rászórjuk a lisztet, majd hozzá adjuk a kakukkfüvet, és egymástól amennyire lehet távol a sót és az élesztőt. A kenyérsütő normál programját használjuk, a magokat csak a második dagasztáskor tesszük bele (nekem ezt csipogással jelzi a gépem). Három óra elteltével, amikor lejárt a program, kivesszük és rácsra tesszük, majd ha kicsit kihűlt konyharuhába csomagoljuk. Kiváló alap szendvicsekhez.

gyümölcssavas hámlasztás kíméletesen, házilag

A gyerekek miatti kialvatlanság és a téli szürkeség nyomot hagyott az arcomon, fakóbb, gyűröttebb és "kérgesebb" lett. Erre nagyon jó gyógymód a gyümölcssavas, AHA-savval történő hámlasztás. Emlékszem, hogy milyen gyönyörű volt a bőröm az esküvőnk előtt, amikor végig csináltam egy ilyen kúrát. Először kb. 10 napig otthon kellett egy  gyengébb gyümölcssavas kencével kenegetni magam, majd az előkészítés után a kozmetikus ráment  egy nagyon magas koncentrációjú anyaggal. Hát erre nekem most sem időm, sem pénzem nem volt, meg már ezeket a drasztikus megoldásokat is kerülöm, ha lehet. Akkor jutott eszembe az almaecet, ami tulajdonképpen gyümölcssav és amit - egyéb kozmetikai és egészségügyi célra - mindig tartok otthon és az, hogy anyukám anno mindig ezzel mosta le az arcát, ami ettől szép puha és élettel teli lett és nem kiabált hetente kétszer arcradírozásért, a krémeket pedig a finom és rendszeres hámlasztó hatása miatt csak úgy szürcsölte be. És akkor el is készítettem az én arclemosómat, amibe az almaeceten kívül még tettem egy kis mézet és szőlőmagolajat is. Már két hete használom reggel és este, és egyszerűen fantasztikus. A már leírt tulajdonságain kívül felpezsdíti és üdévé varázsolja az ember arcát. Pont ma kellett újabb adagot csinálnom belőle, innen jött az ötlet, hogy megosztom a receptet is.



Hozzávalók:
2 ek.almaecet
1 ek. szőlőmagolaj
1 ek. méz
Az egészet jól elkeverjük és kis üvegbe öntjük. Rendszeres használat mellett biztos, hogy semmi baja nem lesz addig, amíg elfogy ez a mennyiség. Reggel és este a smink lemosása után bekenjük vele az arcunkat és hagyjuk hatni 10-15 percig, majd leöblítjük.

házi fehér kenyér

Most hallottam, hogy azzal riogatnak, hogy akkora hó, szél, hóátfúvások lesznek a hétvégén, hogy nem árt bevásárolni kenyérből és egyéb alapvető élelmiszerekből. Úgyhogy én be is vásároltam, de nem kenyérből, hanem csak kenyérlisztből, amiből bármikor süthetek a kenyérsütőben kenyeret, ha esik, ha fúj. Az egyik alapreceptem, amit mindenki megeszik a családban, mert semmi tönkölyt, magvat nem tartalmaz és "szép fehér" színe van, a következő:



Hozzávalók:
0,5 kg fehér búzakenyérliszt
3 dl langyos víz
5 ek. étolaj (lehet olívaolaj)
2 teáskanál étkezési só
1 teáskanál kristálycukor
2 mokkáskanál szárított élesztő
1 késhegynyi aszkorbinsav (C-vitamin)


Elkészítés:
A kenyérsütőbe beleteszem először a langyos vizet, majd rászórom a kenyérlisztet és az aszkorbinsavat, egymástól elkülönítve a lisztbe elásom a cukrot (ezt az egyik széléhez szoktam szórni), a sót (ezt az ellentétes oldalon ásom el) és az élesztőt (ezt pedig középen), majd körkörös mozdulatokkal meglocsolom az olajjal. A kenyérsütőgép alapprogramját használom, amin előzőleg (géptől függően) be kell állítani esetleg a kenyér méretét és színét. Három óra elteltével már csak annyi dolgom van, hogy kivegyem a kenyeret a gépből és egy rácsra helyezve hagyjam kihűlni (hogy ne vizesedjen be az alja), majd egy konyharuhába csomagoljam, amit nem falunk fel rögtön.

túrógombóc csokival

Egy tartalmas leves után (mint amilyen a mai is volt), gyakran csinálok túrógombócot a gyerekek kedvéért, akik imádják és végül is tele van kalciummal. Mostanában, hogy még nagyobb legyen az élvezet, egy fél kocka csokit is belefőzök a közepébe, ami lágyan folyik ki belőle, amikor félbe vágjuk. Hmmm... Isteni volt! A recept a következő:



Hozzávalók:
80 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, pici só, 4 tojás.

Elkészítés:
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot és pici sót. Ezután a tojások sárgájával is jól elkeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját és kb. 50 percig pihenni hagyjuk. Amíg forr a víz, elkészítjük a morzsát, majd a túrómasszából vizes kézzel gombócokat formálunk és a közepükbe (úgy, hogy sehol ne látszódjon ki) fél-fél kocka csokit nyomunk. Az elkészült gombócokat a felforrt vízbe dobjuk és addig főzzük, amíg feljön a tetejére. Ezután szűrőkanállal kivesszük és meghempergetjük a morzsában. Cukrozott tejföllel tálaljuk.

gyömbéres keksz

Tegnap azzal jött haza a kislányom az oviból, hogy ő úgy enne egy kis gyömbéres kekszet. Persze nekem sem kellett kétszer mondania, az egyik kedvenc csemegénk így téli estéken egy csésze meleg tea társaságában. A férjem is és a 1,5 éves kisfiam is imádja. Az is jó benne, hogy a lányom már tud és szeret is segíteni az elkészítésében, így nagyon jó csajos program nekünk a külön töltött nap után.



Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 púpos teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 10 dkg hideg margarin, 5 evőkanál méz (a barna változathoz kakaópor).

Elkészítése:
Egy nagy tálban jól összekeverem a lisztet, az őrült gyömbért, a sütőport, a szódabikarbónát és a porcukrot. Ezután hozzákockázom a hideg margarint és az egészet összemorzsolom az ujjaimmal. Ezután mehet bele a méz, amivel jól összegyúrjuk, majd következhet a formázás.
A legegyszerűbb módja a formázásának, ha a kész masszából golyókat formálunk és kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egy pohár aljával (vagy akinek van erre célszerszáma, azzal) lelapítjuk. Én előtte vízbe szoktam mártani a poharat, hogy ne ragadjon az aljára a tészta. Ilyenkor meg lehet szórni egy kis kristálycukorral a tetejét, ami sülés után is kicsit csillogni fog tőle. De csak óvatosan, mert elég édes enélkül is a tészta. Természetesen ki is lehet nyújtani a tésztát, és kiszaggatni különféle formákra (a lányom ezt élvezi a legjobban), majd pedig sülés után cukormázzal feldíszíteni, mint a mézeskalácsot.
Mi most a golyó-lelapítós változatot csináltuk, de még előtte megfeleztem a tésztát és a felébe tettem kakaóport is, majd lapítás után mindegyik közepét kiszúrtuk egy szívecske formával és kicseréltük a szívecskéket úgy, hogy a fehér közepén barna szív, a barna közepén fehér szív legyen. Nagyon guszták lettek, az ízük meg isteni.

Közeleg a Valentin nap, amire mi csak kis aprósággal, inkább figyelmességgel szoktunk készülni. Akik szintén így vannak ezzel, azoknak szerintem ilyen formában elkészítve jó Valentin napi ajándékötletnek is. Eddig minden férfi ismerősünk imádta, a gyömbér pedig köztudottan afrodiziákum.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...